
Més Poemes entre Música i Telers
Els dos volums que presentem a continuació són una iniciativa de l’Ajuntament d’Alcoi i del col·lectiu Música de Telers, amb col·laboració de la Universitat d’Alacant. Nova poesia alcoiana. Poemes entre Telers és el testimoni de la voluntat literària d’unes veus que volen expressar: la paraula per la paraula, el vers pel vers. Perquè, com diu el poeta Manel Rodríguez-Castelló en el primer volum: “La poesia és el lloc més inalienable de la identitat individual i col·lectiva. La poesia és el dret al matís i la diferència, al diàleg pausat amb les coses més humanes”.
Nova poesia alcoiana. Poemes entre Telers recull, exactament en aquest ordre, les aportacions de Mercè Climent, Miquel Cruz, Mauro Colomina, David Peidro, Pau Miquel Soler, Carles Llinares, Rebeca Sanjuan, Hugo Mas, Yaiza Ferrer i Alfons Olmo. Les seues obres han coincidit en un espai comú, Alcoi, i en uns moments històrics transcendentals per a tota la humanitat. Tal i com diu Jordi Tormo, principal impulsor d’aquests dos volums: “l’espai és un híbrid, resultat de la inseparabilitat entre sistemes i objectes”.
Obri el primer volum Mercè Climent. “Haver viscut ací” és el títol del seu poemari que, com podem observar, suggereix les seues pròpies arrels: “Dóna’m la mà”; “Natura quasi morta”; “El pati de l’abandó” o “Mare òrfena”. A continuació, Miquel Cruz, qui signa aquesta ressenya, experimenta de primera mà l’experiència compartida amb el pintor alcoià Antoni Miró. “Lletra i Paleta” és un homenatge a figures com Martí i Pol, Estellés, Ovidi Montllor o Isabel-Clara Simó. Per la seua part, Mauro Colomina ens transporta als inferns més innats del l’ésser humà. “De recordar-te i altres formes de doldre’m” ofereix uns poemes taciturns i de bogeria, al més “pur” estil decadentista del segle XIX. Tot seguit, David Peidro recupera la memòria filosòfica del Món Clàssic. “L’anàbasi” és una expedició pels enderrocs d’una guerra de paraules, contada en tres parts: “Hi ha la paraula encara…”. Finalment, Pau Miquel Soler, el cantant d’Arthur Caravan, fa una “Tria de cançons” de la discografia que ha treballat al llarg de la seua trajectòria artística. De fet, ens introdueix un regal inèdit.
El segon volum l’encapçala la cita de Jordi Botella: “La poesia és una arma carregada de futur, perquè és capaç d’aglutinar il·lusions transformadores a través de la paraula. La poesia és el cercle sobre el qual giren les civilitzacions cada volta que interroguen el sentit de les coses i de les persones”. El primer autor, Carles Llinares, qui a través del seu poemari “Aiguabarreig” ens presenta els versos més melòdics de la música d’autor. Després ens arriben els ressons musicals de “Desemblança”, de Rebeca Sanjuan, amb poemes carregats d’impaciència per albirar la matinada o tancar la porta a la desesperança. En tercer lloc, Hugo Mas deixa “Sense títol” als seus circumloquis musicals. Yaiza Ferrer, traspua els versos dels seus “Somnis i malsons”. El final d’aquest volum sona a la música d’Alfons Olmo (Verdcel) que ensorra les arrels en “El paisatge de les cançons”. Aquest segon volum estarà a les llibreries alcoianes a partir del 3 d’abril, amb motiu del dia del llibre i es regalarà amb la compra de qualsevol llibre en valencià o castellà. La poesia alcoiana està més viva que mai.
Per últim, Nova Poesia alcoiana també arriba a la seu universitària de la Ciutat d’Alacant, amb motiu de la celebració de la Festa de la Poesia el 29 de març.
Miquel Cruz i Morente
Nova poesia alcoiana. Poemes entre Telers
Diversos autors
Nova poesia alcoiana. Poemes entre Telers és el testimoni de la voluntat literària d’unes veus que volen expressar: la paraula per la paraula, el vers pel vers. Perquè, com diu el poeta Manel Rodríguez-Castelló en el primer volum: “La poesia és el lloc més inalienable de la identitat individual i col·lectiva. La poesia és el dret al matís i la diferència, al diàleg pausat amb les coses més humanes”.